KAPU - Karesz hírek

A Budapest Közút Zrt. - Kapu Wiki wikiből

KAPU Karesz Hírek 1. szám

Letölthető pdf: Karesz Hírek 1. szám


Karesz logo.png

2016-os ortofotók a KAPU-ban

A Társaságunk által megrendelt 2016-os ortofotó felmérés bekerült a KAPU-ba, így a korábbi ortofotókkal együtt elérhető a közterületekre és az épületekre optimalizált változat is. A KAPU mellett, a tervezők számára elérhető AutoCAD-ben is.

A könnyebb összehasonlíthatóság érdekében készítettünk egy megjelenítő felületet, ahol a 2014-es és 2016-os ortofotó együttesen látható és egy csúszkával felfedezhetjük a különbségeket.


A kép bal oldalán a 2014-es, míg a jobb oldalán a 2016-os ortofotón látható a Groupama Aréna.


Az alábbi linkre kattintva összehasonlítható a két ortofotónk, az alkalmazás elérhető a KAPU főoldalán is, bejelentkezés után.

https://kapu.budapestkozut.hu/ortoapp/


Karesz hirek 02.png


Híd-műtárgy portál

A legújabb KAPU alkalmazásunk a Híd-műtárgy szakág számára készült, amelyben a mérnöki modulban megszokott funkciókhoz képest a szakág szakemberei szerkeszthetik az aluljárókhoz kapcsolódó létesítményeket is pl. térfigyelő kamerák, mozgólépcsők, tűzcsapok stb.

A fejlesztés következő szakaszában az aluljáró törzslapok digitalizálását és azok könnyű elérését fogjuk biztosítani, illetve az aluljárók nem közforgalmú részeinek műszaki tartalma is bekerül az adatbázisunkba. Ennek köszönhetően egy naprakész és a teljes szakág számára azonos adattartalom válik elérhetővé pár kattintással.


A nyugati téri aluljáró egy részlete kezelői és üzemeltetői információkkal és térfigyelő kamerákkal.


Karesz hirek 04.png


MLS képek a KAPU-ban

A pontfelhő felmérés során a felmérő autónk képeket is készít. Pontosabban fogalmazva 5 méterenként 6 db képet, így a teljes városra lehetőségünk van egy Google Street View-t készíteni. A képek KAPU-ban történő megjelenítésének első fejlesztési fázisánál tartunk, ahol a képeket egyesével lehet megnézni. A következő ütemben elkészül a felhasználóbarát verzió is, amikor egy ablakban nézhetjük meg a 6 képet, majd a harmadik ütemben már az egyes álláspontok között is lépkedhetünk a képen belül.


Karesz hirek 05.png


Karesz hirek 06.png


A teljes város megjelenítésére azonban még egy kicsit várnunk kell, mivel a képeken a rendszámokat és arcokat a személyiségi jogok miatt ki kell takarnunk. Ennek a folyamatnak az automatizálása is sok időt vesz igénybe, de futtatása szintén folyamatban van.


Karesz hirek 07.png

Jelzőlámpás csomópontok frissítése

A KARESZ vektorizáló csapata a budapesti kereszteződések, gyalogos átkelők jelzőlámpáinak és érzékelőinek készíti a nyilvántartását a jelzőlámpás szakág kérésére. A városban 1064 olyan csomópont van, amivel a szakág foglalkozik, ezeknek a nyilvántartásba vétele van folyamatban. A munka a tervezett ütemben halad, a végleges csomóponti rajzok a KAPU-ban is elérhetők lesznek a kezelők számára.

Karesz hirek 08.png

Oldal teteje

KAPU Karesz Hírek 2. szám

Letölthető pdf: Karesz Hírek 2. szám

Karesz hirek 2 1.png

KARESZ közterületi képek

Az előző hírekben beszámoltunk róla, hogy a pontfelhő felmérés során a felmérő autónk képeket is készít. A képek KAPU-ban történő megjelenítésének első fejlesztési fázisa után elérkeztünk a következő fázishoz, amikor egy nézőpontban megtekinthetjük mind a 6 képet és mozoghatunk is az álláspontok között. Az alábbiakban részletezzük az eszköz pontos használatát:

1. A mérnöki modulba való belépés után a Tartalomjegyzékben található egy Egyéb adatok csoport. Ezt kinyitva, 1:2500-as méretarány alatt megjelenik egy „KARESZ kamera képek” réteg. Ha az Egyéb adatok rétegcsoport és a KARESZ kamera képek is be van pipálva, akkor apró piros pontok jelennek meg a térképen. Ezek jelölik a képek helyét.


Karesz hirek 09.png


2. Egy piros pontra kattintva megjelenik egy felugró ablak, itt kattintsunk a kamera ikonra.


Karesz hirek 10.png


3. A képnézegetőben váltogathatunk az adott kamerapont 6 képe között. Az egérgörgővel lehetőség van a képbe nagyítani, majd utána az egér bal gombjával mozgatni a képet. A bal felső sarokban látható a kép készítésének dátuma.


Karesz hirek 11.png


4. A kamera álláspontok között a bal felső sarokban található kék navigációs kör segítségével mozoghatunk. Az aktuálisan megjelenített kép szerint forgatva mutatja felülnézetből az 5 méteres körzetben található többi pontot (az északi jelet az N betű jelzi). A mozgáshoz kattintsunk a fehér pontok valamelyikére.


Karesz hirek 12.png


A megjelenítés előnye, hogy a képen látható nézet szerint tudunk tovább mozogni és nem állandóan az északi irányhoz kell igazodnunk, hanem ahhoz, amit a képen látunk. A fenti kép példáján szemléltetve: jelenleg az Oktogonon állunk, a kép szerint a Jászai Mari tér felé nézünk. Ha a Jászai Mari tér felé szeretnénk tovább menni, akkor a kék kör felső részén található pontra kell kattintanunk, míg az ellenkező irányhoz a kék kör alján lévő fehér pontra. Ha viszont az Andrássy útra szeretnénk áttérni, akkor a fekete ponttól (aktuális álláspont) balra vagy jobbra található pontra kell kattintanunk.

A képek kitakarása (arc / rendszám) folyamatosan zajlik, így egyre több területre lesznek elérhetők hétről-hétre a karesz képek.


5. A „Bejelentés” gombra kattintva három bejelentés típusból választhatunk: nem kitakart arc / nem kitakart rendszám / kitakart tábla. Ennek a helyét a képen egy pont lerakásával jelezhetjük. Ezeket a bejelentéseket folyamatosan javítjuk.

Köszönjük, hogy ezzel is segítitek a képek minőségi megjelenítését!


Karesz hirek 13.png


Karesz hirek 14.png


Kiemelten fontos területek átépítés utáni kiértékelése

A tavalyi év folyamán a főváros legfontosabb útfelújításaihoz, átépítéseihez kapcsolódóan a KARESZ csapat elkészítette a közmű műszaki alaptérképeket. A legfontosabb helyszínek:

  • Budaörsi út
  • M1-M7 csomópont
  • Széll Kálmán tér
  • Budai fonódó villamos
  • 10-es út

Ezek a Karesz Térképen már megtekinthetőek, a fenti helyszínekre a mérés során készült fényképeivel. Ezáltal sokkal frissebb információkat lehet látni, mint amelyeket ezekre a helyszínekre a Google Street View tud biztosítani.


A Széll Kálmán tér felújítás utáni alaptérképe.


Észrevételeiket, kérdéseiket várjuk a kapu@budapestkozut.hu címen!


Oldal teteje

KAPU Karesz Hírek 3. szám

Letölthető pdf: Karesz Hírek 3. szám

3 szam.png

Terepi táblaellenőrző alkalmazás

Társaságunk Közlekedési Igazgatóságának Teherforgalmi Osztálya számára májusra készítettük el a terepi táblaellenőrző mobilalkalmazást, amellyel kiváltottuk a papír alapú helyszíni ellenőrzéseket. Az alkalmazásban létrehozott űrlap dinamikusan működik, tehát az egyes kérdések a korábbi kérdésekre adott válaszok szerint jelennek meg. Az alkalmazás további előnye még, hogy offline alaptérképet használunk, amellyel a mobiladat-használat is minimálisra csökkenthető. Az űrlap kitöltése mellett maximum 2 kép is csatolható az ellenőrzés mellé.


A terepi adatgyűjtő felülete Android eszközön


A terepen felvett adatok akár a helyszínről is beküldhetők, vagy az irodában, wi-fi-ről is szinkronizálhatók. Előbbi esetben az ellenőrzéseket együttesen megjelenítő webalkalmazásban azonnal megjelennek a bejelentések. Az alkalmazással tehát számottevő idő spórolható meg az ellenőrzések során és csökkenti a papír alapú ellenőrzéshez képest az irodai utófeldolgozás idejét is.


Az ellenőrzéseket együttesen megjelenítő webalkalmazás


Jelzőszámozási helyszínrajz szakági ellenőrzése

A KARESZ által felvett jelzőlámpás csomópontok szakági ellenőrzése a KAPU-ban zajlik. A KAPU portálban a szakág egyrészt ellenőrizheti, hogy a jelzőlámpák a megfelelő számozást kapták-e, illetve arrébb helyezheti a jelzőlámpa fejeket és zászlókat annak érdekében, hogy a jelzőszámozási helyszínrajz a legmegfelelőbb legyen (pl. jelzőlámpák ne takarják egymást). Az alábbi képen látható példa egy szerkesztésre. A „D2m” számú jelzőlámpa van szerkesztés alatt, amelynek állítható a forgatási szöge a jobb oldalon található csúszkával, illetve a térképen kattintva egyet, a jelzőlámpa áthelyezésre kerül a kattintás helyére.


Jelzőlámpa fejek szerkesztése KAPU-ban


Az ellenőrzés és átszerkesztés után lehetőség van a jelzőlámpás csomópontokat egy jelzőszámozási helyszínrajzként pdf-be exportálni a megfelelő térképi megírásokkal együtt.


Jelzőlámpa-számozási helyszínrajz nyomtatási képe

Űrszelvény vizsgálatok

A budapesti közlekedés során az út felé dőlő, illetve lombozatukkal belógó fák fizikai akadályokat jelentenek egy külső sávban közlekedő, nagyobb teherautó vagy busz számára. Gyakori eset a ponyvák szétszakadása vagy a rakomány és karosszéria komoly sérülése. Az útellenőrök kérésére egy olyan elemzés készül, amely a pontfelhőből kiszűri az űrszelvénybe lógó fák részeit, ami a burkolatra vetítve a szegélytől számított 4,5 m vertikális magasságot jelent. További zajszűréssel megtalálhatók a vastagabb, veszélyt jelentő ágak, gallyak. A városra így készíthető egy veszélytérkép, melyet az útellenőrök helyszíni terepbejárásaik és ellenőrzéseik után továbbítanak a budapesti fákért felelős FŐKERT Nonprofit Zrt. részére, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében vágást vagy metszést kezdeményezzenek.


Pontfelhő űrszelvény vizsgálata

Észrevételeiket, kérdéseiket várjuk a kapu@budapestkozut.hu címen!

Korábbi számainkat erre a linkre kattintva érheti el: [ https://kapuwiki.budapestkozut.hu/wiki/KAPU_-_Karesz_h%C3%ADrek ]


Oldal teteje